2014.01.17 – Ledničkový kompresor V1

2014.01.17 – Ledničkový kompresor V1

Od kolegy z práce jsem výhodně (zadara) získal starý ledničkový kompresor. Plánuji totiž výrobu křídel ve vakuovém pytli a na to je tenhle stroječek ideální.

2014.02.12 – Ledničkový kompresor V1

Největším problémem je paradoxně zapojení přívodní šňůry. Jak je vidět z první fotky, tak zemnící (zelenožlutý – N) drát je jasný – ten je na kostru. Legrace je zapojení patice (zdola nahoru) 1 nic, 2 nic, 3 nic, 4 nic, 5 černá (fáze 1 – L1), 6 nic, 7 černá s modrou bužírkou (nulák – P), 8 hnědá (fáze 2 – L2). Přičemž jsou spojené kontakty 1+5, 2+6, 3+7, 4+8.

No jo – jenže v zásuvce je jen jedna fáze…..

Začal jsem tedy nejdříve mechanickou částí – doma mám kruhový řezák na trubičky – přišlo mi to „čistší, než to řezat pilkou a piliny sypat do těla kompresoru. Na začištěné konce jsem natáhl vzduchové hadičky – jedna je D10 a druhá D8 (udává se vnější průměr). Trubičky na kompresoru nejsou stejné – jedna má průměr 5,5 a druhá 6,5. Modré vzduchové trubičky jsou vždy o cca 0.5mm menší – musel jsem jim trochu pomoct nahřátím. Ta větší šla naprosto v pohodě. U té menší už byl rozdíl průměrů trochu větší a tak to chtělo více pokusů a více síly.

Na netu jsem našel zapojení – kontakty 5(1) a 8(4) se propojí a na jeden z nich se přivede fáze. Nulák je pak na kontaktu 3(7). Doma se mi válela jedem moc hezký 6A PC kabel, kterému jsem ucvikl konec, obnažil dráty a pro jistotu je zapájel cínem – lépe se to pak připevňuje – prameny se netřepí.

Přívodní šňůru jsem zapojil, dal zpět kryt svorkovnice, hadičky strčil do lahvičky (kdyby z toho chtěl cákat olej), pomodlil se a zapnul do zásuvky.

Kompresor se rozběhl, ale za 5 sec se zastavil, tak jsem to vytáhl ze zásuvky. Asi po 3 sec bylo slyšet cvaknutí, jak se rozpojil bimetal v nadproudové pojistce. Zkusil jsem opět zapojit zástrčku do zásuvky, kompresor se rozběhl a zastavil se po 3 sec….a tak pořád dokola…

Co jsem se dočetl na netu, tak může být pryč rozběhové relé, nebo může být mechanicky po smrti samotný kompresor.

Zkusím poslední záchranu – nahradím funkci rozběhového relé vypínačem, který se vřadí do propojky kontaktů 5 a 8.

2014.02.15 – Ledničkový kompresor V1

Vyrobil jsem propojku s lampičkovým vypínačem mezi konektory 5 a 8 a startoval kompresor „jako letadlo“. Tedy – prvně odpojit vypínačem hlavní vinutí, zapojit do zásuvky. Rozběhové vinutí se roztočí, roztočí se hlavní vinutí, vypnout vypínačem propojku konektorů 5 a 8.

A výsledek? Ani prd… Ať Jsem cvakal, jak jsem cvakal, tak se vždy kompresor po pár otáčkách zastavil. Je to definitivní mrtvola a bude nutné sehnat kompresor V2.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *