2014.07.01 – Ledničkový kompresor V2

2014.07.01 – Ledničkový kompresor V2

Jeden kolega mi v práci poskytl ledničkový kompresor. Já jsem jej doma zapojil a zjistil, že je totální mrtvola. Vždy se rozběhne, ale po několika otočkách sám vypne (tepelná pojistka se rozpojí). Musel tedy bohužel putovat do sklepa a nastalo shánění kompresoru V2.

To je anabáze, kterou tady snad ani nebudu podrobně popisovat – od návštěvy šroťáku, kde mi řekli, že mám smůlu – lednice právě vyvezli, přes neskutečné ukecávání různých známých a kamarádů (je zajímavé, že mi nikdo nechtěl dát kompresor ze své lednice – přitom ji má každý v kuchyni). Až po situaci, jako z amerického akčního filmu, kdy na mě chtěli na jednom smetišti povolat MZP (Ministerstvo životního prostředí) – řvali něco o dírách do ozónu a hnali mě sviňským krokem, jako nějakého ekoteroristu.

Ale ve škole jsem se naučil jednu důležitou vlastnost. Nevzdat se …. vytrvat … a to nejdůležitější: „když tě vyhoděj dveřma, tak se vrať voknem“.

A přineslo to ovoce – kolegu z práce (toho stejného kolegu, který mi dal první kompresor) jsem tak dlouho lámal v kole, až povolil a přinesl mi druhý kompík. Tenhle je trochu starší typ – má jinou patici. Dobré bylo to, že byl zapojený a ještě lepší bylo to, že běžel. Na těle má navařené vkusné téčko na přenášení. Na nožkách má příčníky a na jejich koncích jsou silentbloky. Prostě profesionální výrobek.

Doma jsem ho „ohledal“ a zjistil, že k dokonalosti mu chybí nová přívodní šňůra – ta stávající je zpuchřelá. Tak jsem ji sundal (dva dráty na šroubek, jeden se musel pájet) a přesně stejně namontoval novou. A? A nešel…. Prohodil jsem tedy fázi a nulák (co už taky jiného, že?). A? A šel.

Velmi zajímavé. Takže ta původní originální šňůra měla prohozenou fázi a nulák (už z výroby – je to ta nedemontovatelná, zalitá verze). Já vždycky tvrdím, že největší dobytk.é jsou elektrikáři – a mám pravdu.

Kompresůrek dostal nové modré Festo hadičky. Opět jsem je bohatýrsky nahřál a nasunul na původní trubky. Tady to bylo trochu složitější – jsou dost krátké. Pak dostal „cucnout“ malého panáka oleje ze starého kompresoru (víc v něm nebylo). A tím je to hotovo.

Sice funguje, ale asi mě stejně jednou nemine shánění kompresoru V3 – tenhle ve vodorovné poloze uvnitř drhne. Je nutné jej provozovat po náklonem cca 20°.

2014.07.02 – Ledničkový kompresor V2 – Odlučovač oleje

Než si s tím začnu hrát, je nutné opatřit kompresor odlučovačem oleje. Tento typ je olejový – píst je potopen v oleji a čas od času si „chlejstne“ ven. To má za následek jednak to, že olej časem ubývá a druhak je okolo vše mastné – to by mi žena dala…..

Odlučovač je jednoduchost sama. Plastová nádobka, v jejím víčku jsou dva otvory. Jeden je pro koleno se závitem a druhý pro odfuk vzduchu. Koleno je do víčka lehce zašroubováno a ještě jsem do něj vložil svodovou trubičku. Ta není nijak extra těsně – není to potřeba. Celý odlučovač jsem stahovací páskou chytil na zaslepenou plnící trubičku.

Sání dostalo také nějaké fitinky. Koleno se závitem ¼ má na plošce těsnící gumičku. Pak je redukce ¼ – ½. Ta slouží jen jako matice – nic lepšího v železářství neměli. To další koleno je tam jen pro přepravu – aby se mi to nikde neválelo bokem.

Může se začít testovat.

Mohlo by se vám líbit...

2 komentáře

  1. Pavol Pavlik napsal:

    Ahoj, nasiel som na Tvojich strankach popisovany problem s kompresorom, konkretne tu:
    http://inc.wz.cz/2014-07-01-lednickovy-kompresor-v2/
    mal som podobny problem, riesenim pre mna bolo vymenit privod s vyvodom na cievke rozbehoveho rele. viem ze clanok je z roku 2014, ale mozno este ten kompresor mas…

  2. webmaster napsal:

    Aha – tak to je docela zajímavá informace. Já se ale nicméně musím bez mučení přiznat, že tak hluboko moje elektrikářské znalosti nesahají. Daleko jednodušší pro mě bylo zajít na šroťák a cviknout dva „nové“ kompíky. Jeden mám jako vývěvu a druhý mám do zásoby – pohrával jsem si s myšlenkou, že ho opatřím haraburdím pro stříkání pistolí, ale k tomu jsem se zatím nedostal – jsou jiné priority. Ale každopádně dík za informaci.

    Martin

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *