2017.02.01 – vyvažovačka vrtulí

03.04.2011 – vyvažovačka vrtulí

Tak o tomhle jsem byl přesvědčen, že mi doma neprojde. Nakonec je to tak jednoduché a nenápadné, že si toho žena snad ještě ani nevšimla.

Princip je tento: Upravený kolík 4mm (zahrocené konce), 2x kuželové dorazy, které jsou na kolíku s tolerancí „lehce suvně“ a 2 pojistné kroužky, které jsem ustřihl z jakési hadičky. Ta je vůči hřídeli s tolerancí „hezky těsně“. V podsttě je to úplně totožné, jako komerčně prodávaný produkt, který jsem v prodejně objevil o několik měsíců později – jasný důkaz správné cesty.

2 neodymy vyndané z HDD, nalepené jeden na bočnici knihovny a druhý na bok lamino desky, která je jen položena na poličce.

Pozor důležité!!! ta oboustranná izolepa musí být ta pěnová (tlustá). Ta hezky kopíruje nerovný povrch. Když jsem tam měl ještě klasickou tenkou (vlastně jen lepidlo), tak se po čase (hodina) neodym sám odloupl, spadl a rozlomil. Takto jsou tam neodymy přilepeny a drží stále.

Výhoda tohoto způsobu je ta, že vhodným umístěním do prostoru (mezi různý nábytek) se dá docílit vyvažovačky i pro větší vrtule. Pokud tedy umístíme neodymy doprostřed kuchyňské linky a na protilehlé okno, můžeme vyvažovat i vrtule o průměru výšky příslušné místnosti 😉 – jen škoda, že takovéto průměry na HK neprodávají.

Samotné vyvážení dělám nanesením příslušných vrstev laku na nehty na konec lehčího listu. Má to několik výhod. Neměním rameno těžkého listu (jako při metodě ubírání materiálu), na první pohled je vidět, která vrtule je vyvažovaná a která ne.

Ovšem jako všechno má i tato vyvažovačka jednu nevýhodu. Těžko ji budete brát s sebou na letiště. Věřte mi, na letišti budete s knihovnou a poličkou vypadat „velmi podivně“.

2017.02.01 – Současný stav

Současný stav?

Současný stav je naprosto stejný, jako ten z roku 2011. Neodymy tedy drží na oboustranné pěnové izolepě už šestým rokem. Občas mezi nimi vyvážím nějakou vrtuli – posledně třeba 8ks vrtulí na drona z HobbyKingu (ZDE), ale jinak naprosto beze změny – jasný důkaz naprosto bezchybného řešení.

Mohlo by se vám líbit...

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *